0

Mercimek Köftesi

Posted by lezzetperisi on 11 Mart 2011 in Lezzetperisinden tarifler, Salatalar ve Mezeler, Sidebar Photoblog |

Sevgili kuzişimin sofrasındaki tariflerle devam ediyoruz.

Mercimek köftesi hem çok besleyici hem de her zaman kurtarıcı bir tarif olmuştur davet sofralarında. Biraz uğraştırıcı gibi görünsede..

MERCİMEK: Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

Bulgur, kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen ve posa/lif bakımından da oldukça zengin bir gıda. Bulgurun karbonhidrat değeri düşük, protein değeri ise yüksek. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynuyor. İçerdiği folik asitten dolayı çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesi olan bulgur, doymamış yağa sahip ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesi. Kolesterol içermeyen bulgurda, hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit de pişirme ve kurutma işlemlerinden geçmesinden dolayı bulunmuyor. Bulgur, yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırıyor, kabızlığı engelliyor ve bağırsak kanserini önlüyor. Bakliyatlarla birlikte pişirildiğinde dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelen bulgur, radyasyona karşı da dayanıklı. Besin değeri ekmek ve makarnadan daha yüksek olan bulgur, pişirme-kurutma işlemlerinden dolayı küf oluşumuna karşı dayanıklı. Liflerin tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklüyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre günde 25�30 gr civarında lif ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabiliyoruz. Glisemik endeksi düşük olduğu için bulgur uzun süre tok tutuyor, kana yavaş karıştığı için de diyetlerde kullanılabiliyor. Pirinç ve kuskustan daha besleyici olan bulgur, şeker hastalarına alternatif yiyecek olarak tavsiye ediliyor.

Hal böyle olunca da mercemek köftesi daha bir değer kazanıyor.

Buyrun Tarife,

Malzemeler ;

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 demet maydanoz
  • 3 – 4 taze soğan
  • tuz,karabiber,kimyon, arzuya göre pul biber

Yapılışı ;

  • Mercimeği 4 su bardağı su ile iyice yumuşayana kadar pişirin. İyice pişinde ocağın altını kapatın ve karıştırarak bulguru ilave edin. Ağzını kapatın.
  • Ayrı bir tencereye  zeytinyağını  koyun rondodan geçirdiğiniz soğanı yağda pembeleştirin ve salçayı ilave edin. Baharatları da ekleyip hepsini kavurun sıcak sıcak diğer karışıma ilave edip karıştırın. Soğuması bekleyin.
  • Soğuyunca genişce bir kaba ya da tepsiye alın. Maydanozu ve taze soğanları ince ince doğrayıp soğumuş karışıma limon ile birlikte ilave edin. 1 – 2 dk. yoğurun. cevizden büyükçe parçalar alıp elinizle şekil vererek servis tabağına dizin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.