0

Acılı Domates Reçeli

Posted by lezzetperisi on 20 Eylül 2015 in Kahvaltılıklar, Lezzetperisinden tarifler, Reçeller |

Bildiğiniz bütün reçelleri koyun bir tarafa bunun lezzeti bambaşka. Tatlı ama baymıyor, acı ama acıtmıyor, ekşi ama yüzünüzü buruşturmuyor hatta baharatı da cabası. Ağzınızdaki o kıvamlı tat birden acıya dönüşüyor ama vazgeçemiyorsunuz. Hayat gibi.. Aşk gibi hatta!

Bir labirenttir yaşamak. Geri dönüş yolu olmayan, hep ileri gittiğimizi sanırken de zaman zaman kaybolduğumuz. Ama illaki hep bir çıkış aradığımız. Mutluluğu çıkış ile eşitlediğimiz için bir türlü bulamadığımız.  Bazen yorulduğumuz, usandığımız.. Hani işte o zamanlarda tam da artık vazgeçmişken.. Hatta vazgeçtiğini bile unutmuşken.. Bir paralel zaman açılır yolunuzda, ilerlemenizi kolaylaştıran daha katlanılabilir ve mümkün kılan. Gerideki tüm grilere inat, bütün renkler yeniden süzülür ışığın içinden. Öyle kamaşır ki gözleriniz onca karanlıktan sonra  aşkın gözü kördür dedikleri o andır belkide. Şarhoşluğun en tatlı anı gibi. Her şey yalın, apaçık, duru, karşılıksız, beklentisiz.

Aşk ayağınıza kadar gelmiştir işte. Bazen bir başarı olarak, yıllardır beklediğiniz terfi gibi.. Bazen bir yolculuktur hep hayal ettiğiniz. Bazen bir çocuğun gözlerindeki ışıltıyla, anneler bilirler onca sancının ardından ilk göz göze geldikleri anı bebekleriyle..Her sancı bir doğuma gebedir hayatta. Ve her doğum yeni bir yaşamdır sancıya katlanınca… Ve bazen AŞK’tır işte. Ayrılığı bile mutluluk taşıyan. Tekrar göreceğiniz ana kadar yaşadığınız tüm zamanı masala çeviren. Sizi; sizinle yeniden buluşturan. Öz’ünüzü anımsatan. Gözlerinizin gülen yanı olan. Kalbinizin ritmini arttıran, iyi ki var olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiren.  Aşkın sancısı da bu yüzden yücedir zaten. Üç gün gülmenin bedelini üç ömürlük ödetir insana. Ama yaşamanın da ta kendisidir aslında. Yıldızlardan dilek tutmayı öğrenirsin. Umut etmeyi en çok da. Şairin dediği gibi; Bazıları sevmeyi yan yana olmak sansa da..

İster terfi, ister doğum, ister yolculuk, ister kadın, ister erkek.. AŞK ; hangi surette çıkarsa çıksın karşınıza sıkı sıkı sahip çıkın ona   “Aynı mucizeyi iki kez yaşayamazsınız asla.”

Ve gelelim bu nefis reçelimizin tarifine. Tarif yine sevgili, biricik, hamarat Petek ablamdan.

Malzemeler ;

  • 2 kg armut domates
  • 1 kg.şeker
  • 3 limon (hem kabuğu , hem suyu)
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 4 cm lik taze zencefil
  • 4 tane acı sivri biber

Yapılışı ;

  • Biberleri ince ince kıyın,zencefili incecik rendeleyin.Domateslerin kabuğunu soyup uzunlamasına dilimler halinde doğrayın.Tüm malzemeleri bir tencereye koyup orta ateşte pişirmeye başlayın.15-20 dakika kadar kaynasın.
    Domatesler suyunu iyice bıraktığında ocağın altını açın ve arada bir karıştırarak pişirin.Reçel tamamen şeffaflaşacak ve kıvamı koyulaşacaktır.1 saat civarında kontrol edin ve çok fazla da koyulaşmasına izin vermeden ocaktan alın.Kullanacağınız kavanozlara doldurarak kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.