0

Ceviz Ezmesi Nasıl Yapılır

Posted by lezzetperisi on 29 Kasım 2015 in Lezzetperisinden tarifler |

“Bir kadını ortadan ikiye böl, yarısı annedir, yarısı çocuk

Yarısı sevgili, yarası aşk.

Duyanlar bunu bilmez, görenler anlamaz bunu

Yarısı rivayettir, yarası gece ”    demiş Cemal Süreyya. Ne güzel de demiş. Zordur kadın olmak. Hele de bazı coğrafyalarda.. Prag seyahati boyunca okuduğum Hakan Günday’ın Az isimli kitabı bu gerçeği bir tokat gibi çarptı yüzüme yeniden. İçim delik deşik olarak okudum, gözyaşlarımı özgür bırakarak ve bir çırpıda henüz 11 yaşındaki Derdâ’nın hikayesini. Bırakamadım elimden. Ama bir gerçek daha var ki bilinmesi gereken küllerinden doğar kadın. Yıkılmaz! elbet bir yol açar, yaratır. Acıları merdiven yapar da ayağının altına istediği yıldıza ulaşır.

Kitapta tesadüfler biraz abartılı gibi. Ama gerçek hayatta öyle olmadığını nereden biliyoruz ki. Bizim hayatlarımızda tesadüflerden oluşmuyor mu biz her zaman fark etmesek de. Geçen bir arkadaşımla konuşurken ne söylediğimi fark edince irkildim. Uç uca ekli hikayelerden oluşur hayat. Bir sebebin başka bir sebebi doğurduğu. .

Diyebilirsin ki bir insanı, fotoğraflarından ve hakkındaki haberlerden ne kadar tanıyabilirsin? Haklısın. Belkide çok az.. O zaman şöyle demeliyim : Seni az tanıyorum … Az…

Sen de fark ettin mi ? Az dediğin , küçücük bir kelime. Sadece A ve Z. Sadece iki harf. Ama aralarında koca bir alfabe var. O alfabeyle yazılmış onbinlerce kelime ve yüzbinlerce cümle var. Sana söylemek isteyip de yazamadığım sözler bile o iki harfin arasında. Biri başlangıç , diğeri son. Ama sanki birbirleri için yaratılmışlar. Yan yana gelip de birlikte okunmak için. Aralarındaki her harfi teker teker aşıp birbirlerine kavuşmuş gibiler. Senin ve benim gibi. Hakan Günday  / AZ

Bu kadar acılardan sonra gelelim ceviz ezmesi nasıl yapılır sorusunun cevabına. Kahvenize eşlik edecek nefis bir lezzet.

Malzemeler  ;

  • 600 gr. ceviz
  • 400 gr irmik
  • 1 su bardağı su
  • 1 kg.  şeker

Yapılışı ;

  • Dövülmüş ceviz ve irmiği bir kabın içinde karıştırın.
  • 1 bardak suyu tencereye koyun ve ocağa alın. Su ılıklaşınca ocağı kapatın ve şekeri ilave edip karıştırın. Şeker eriyince ceviz ve irmiği ilave edip özleşene kadar karıştırın.
  • Karışımı pudra şekeri serpilmiş tepsiye döküp kaşığın tersiyle her yeri aynı kalınlıkta olacak şekilde yayın. Baklava dilimi şeklinde kesip servis yapın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.