0

Çiçek Poğaça

Posted by lezzetperisi on 11 Ocak 2016 in Lezzetperisinden tarifler |

Hayat işaretler gösterir fark edebildiğimiz zamanlarda değerlendirdiğimiz.. Bazen bir kitabın satırlarında, bazen dinlediğimiz bir şarkı sözünde, umudunuzu en kaybettiğiniz anda, bazen geç kaldığınıza söylenirken, bazen aynı sapaktan 2 kez yanlış dönüp kendinize kızmak yerine gülümseyip var bunda bir hayır derken arabanızın üstünden uçup giden leyleği gördüğünüzde.

Gecenin kim bilir hangi vaktiydi, kalorifere üşüyen ayaklarımı, gecenin sonsuzluğuna ruhumu, yıldızlara da umutlarımı ekmişken, sabaha toplamak üzere.. Halil Cibran’ın Gezgin adlı kitabında okuduğum bir bölümde kalakaldım. Öyle anlatmıştı ki beni bana; okudum.. bir daha okudum.. sevindim, şaşırdım yine okudum. Şanslıydım! İçimdeki inciyi bir kez daha sevdim. Boş bir istiridye değildim hayat deryasında.. Yaşayıp, geçip gitmeyecektim bu dünyadan. İçimde büyüyen bir cevher vardı en değerlisinden. Gözlerimin gülen yanı olan. Öptüm kokladım sevdim incimi hayalimde..Hem şuracığımda, yüreğimin yanı başındaydı, hem çok uzaklarda.

İnci ; bir canlının içinde oluşan tek cevherdir dünya üzerinde. Ve bu yüzden değerlidir en çok da.

İnci

İstiridye komşusuna dedi ki : “İçimde büyük bir acı duyuyorum; ağır ve yuvarlak. yüreğimi daraltıyor.”

Öbür istiridye kurumlu bir tavırla cevap verdi “Şükürler olsun göğe ve denize! İçimde hiçbir acı hissetmiyorum. Sağlığım yerinde, kalbimden kabuğuma kadar çok iyiyim.”

O sırada , bir yengeç geçti oradan , iki istiridyenin konuştuklarını duydu ve çok iyi olduğunu söyleyen istiridyeye şöyle dedi : “Gerçekten de sağlığın mükemmel. Ama komşunun yaşadığı acı , içindeki  olağanüstü güzellikte bir inciden kaynaklanıyor.”

Mayalı hamurlara bayılıyorum. Yoğurmaya, kabarmasını beklemeye ona şekil vermeye.. ve elbette yemeye. Bu da en sevdiğim mayalı hamur tariflerimden biri. Esma’cığımın kırpık poğaça tarifinin hamuru. Harika kabarıyor puf puf. Ben içine Sakız Adasından aldığım mastelo peyniri koydum siz dilerseniz mozerella da koyabilirsiniz. Kesinlikle pazar sabah kahvaltılarınızı şölene çevirecek bir tarif.

Malzemeler ;

  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı çiçekyağı

İç Malzemesi ;

  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 200 gr. mastelo veya mozerella

Yapılışı ;

  • Un, tuz ve şekeri hamuru yoğuracağınız kaba alarak karıştırın. Maya , yumurta, süt, su ve yağı ilave ederek   iyice yoğurun. Hamurun üstünü kapatıp 30 – 40 dakika ılık bir yerde mayalanması içi bırakın.
  • Mayalanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. Üzerine salçayı sürüp, dilimlenmiş peynirleri dizin ve rulo şeklinde sarın.  7 eşit parçaya bölüp , altına yağlı kağıt serilmiş 28 cm’lik pandispanya kalıbına çiçek şeklinde dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar fırınlayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.