2

Foccacia Nasıl Yapılır?

Posted by lezzetperisi on 26 Eylül 2016 in Ekmekler |

Self Balancing Scooter
Self Balancing Scooter Sale

Şans faktörüne hep inanmışımdır hayatta. İkiye ayrılır insanlar bence, şanslılar ve şansını kendi yaratmak zorunda olanlar. Hayat bir tarafı daha mutlu görmek için elinden ne geliyorsa ardına koymaz. Her şey kolayca seriliverir önlerine. Bazen şaka yapar, hani elinden alıyormuş gibi ama almaz!. Sadece “Bak ne şanslısın kıymetini bil” demek ister. Ama bu bile bir ödüldür onlar için artık daha korunması, daha mutlu edilmesi, daha el üstünde tutulması gerekendir. Yaşadıkları acı bile onlardan yanadır. Diğerlerine ise hiç acımaz bile çatır çatır alır, ne gözünün yaşına, ne çabasına.. Dönüp de bakmaz bile. “Hadi” der “Yıktım!yeniden toplasana!” Aaa bunu mu istiyorsun der “Hadi gelip alsana!”. Ve sahip olduğu her şeyi dişiyle ,tırnağıyla yapmış insanlardır onlar. Azıcık mutlu olunca şımardın! azıcık dertlenince abarttın! denmiş, gözyaşlarını yalnızca gecenin dinlediği insanlardır. Kimsenin tahammülü yoktur onlara. Hayat ve insanlar kabalaştıkça kibarlaşırlar bilirler çünkü kaybetmek ne demektir. Gözyaşları içine nasıl akıtılır, mutluluk uzaktan nasıl seyredilir. O yüzden kıymetini bilirler her şeyin. Yaşadıkları her anın. Yaşadıkları her güzel an da , her gülümseyişte çabaları vardır. Ve.. tek lokma vardır, kendi de yememiştir ama ben yedim bu senin diyecek kadar onurludur. Boşuna dememiş büyük usta Neşet Ertaş “İnsanın derdi ne kadar büyük olursa gülüşü o kadar sıcak olurmuş, o dert güzelleştirirmiş onun yüreğini. Öyle derler, bizim buralarda. O derdin büyüklüğü neye göre ölçülür bilmem ben. Fakat birinin gülüşünün sıcaklığını hissettim mi anlıyorum ki derdi çok güzelleşmiş derdiyle.”

İtalyan lezzetlerine devam ediyoruz. Nefis mi nefis bir İtalyan ekmeği bu. Zeytin ve kurutulmuş domatese bayılan ,  mayalı hamurla oynamayı seven ben için de  pişirilmesi zevk olan bir ekmek. Hamurun kabardığını gördükçe benim gibi mutlu olan var mı aranızda? Evet diyorsanız hadi o zaman mutfağa..

Malzemeler ;

  • 500 gr. un
  • 350 ml. ılık su
  • 2 paket Dr.Oetker kuru maya
  • 35 gr. kuru domates
  • 30 gr. zeytinyağı + 3 kaşık zeytinyağı (üzeri için)
  • 70 gr. zeytin
  • tuz
  • bir çay kaşığı kekik
  • bir çay kaşığı biberiye

Yapılışı ;

  • Kurutulmuş domatesleri minik minik kesip kaynar su da yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu güzelce süzüp bir kaba alın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp 2’ye 3’e bölün domatesler ile karıştırın.
  • Mayayı , hamuru yoğuracağınız derin bir kaba alıp üzerine bir miktar ılık su ekleyip mayayı çözün. Daha sonra un, tuz ve suyu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Vıcık vıcık bir hamur olacak. Hamuru biraz yoğurduktan sonra biberiye ve kekiği ekleyip yoğurmaya devam edin. En son  zeytin yağı, zeytin ve domatesleri ilave edip karıştırın ve yoğurma işini tamamlayın.
  • 24 cm’lik kelepçeli kalıp tam ölçüye göre. Kalıbınızı güzelce yağlayıp, hamuru kelepçeli kalıba alın. Üzerine parmaklarını ile çukurlar açıp 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Mayalanması için 20 dk. bir kenarda bekletin. 20 dakikanın sonunda 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar fırınlayın.     İşte ekmeğiniz servise hazır.

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.